Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Керимов, чийто бизнес със злато се оценява от "Форбс" на 6,3 млрд. долара, беше арестуван на летището в Ница във връзка с дело за пране на пари, придобити чрез данъчни измами. По неофициална информация става дума за покупката на суперскъпи имоти по Ривиерата чрез кухи дъщерни компании.

"Разбира се, сенаторският статут на Сулейман Керимов и фактът, че е руски гражданин, са залог за това, че ще положим всички възможни усилия за защита на законните му интереси. От особено значение е, че Керимов притежава дипломатически паспорт, с който е влизал на територията на Франция. Затова енергичната работа по защита на интересите му ще продължи", каза още Песков, предаде БТА.

Според руски медии обаче милиардерът е влязъл във Франция с личния си паспорт, а не с дипломатическия, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Керимов, който е роден в Дагестан, беше арестуван при пристигането си в Ница в понеделник. Очаква се днес той да бъде повикан отново на разпит.

Арестът на 21-ият по богатство човек в Русия разгневи руски депутати. Сенаторът Франц Клинцевич го определи като "русофобска провокация", отбелязва АФП.