У нас годишнината се отбелязва и с преиздаване на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по освобождението на България" от Леонид Чичагов.

Вижти снимки >>>

На представянето на новото издание във Военния клуб в София присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров, историкът Андрей Пантев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че в дневника от първа ръка се разказва за минутите и часовете на войната, така, както никой друг не може да ги пресъздаде. По думите й датата 24 април не просто слага началото на войната, но прокламира свобода, суверенитет и държава.

Йотова отбеляза, че източният въпрос се превръща в български, когато героичният подвиг на Априлското въстание става част от сложните политически и междунационални отношения в Европа.

Вицепрезидентът отбеляза, че политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за руско-турската война.

За нас, българите, обаче остава най-важното - според думите на съвременниците никоя война не е била толкова популярна сред народите в Русия и останалите славянски страни, коментира Йотова и цитира думите на Бенковски:
"Моята цел е постигната вече! В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей; а на Русия - нека тя заповяда!..".

В името на справедливостта започва тази борба и като право дело завършва с победа, заяви руският посланик Анатолий Макаров. Пребиваването на императора на българска територия по време на освободителната война се описва в дневника, съставен от Леонид Михайлович Чичагов - участник в Руското-турската война, дълбоко вярващ човек, канонизиран като митрополит Серафим, добави той.

За нас тази книга е и нашият принос в борбата срещу фалшифицирането на историята, коментира руският посланик.

Макаров отбеляза, че днес Русия отново е принудена да води борба за право на нациите и народите самостоятелно да определят собствената си съдба, да изповядват собствената си вяра и да говорят собствения си език.

Изправени сме пред нови предизвикателства - международен тероризъм, стремеж на някои държави еднолично да изграждат световен ред по свои шаблони без зачитане на интересите на други страни.
Както и преди 140 години Русия остава една от основните сили, способни да противостоят на това
, заяви руският посланик.

След представянето на книгата, което дава началото на юбилейните събития, посветени на 140-ата годишнина от Освобождението, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Царя Освободител пред Народното събрание.