Първо в телевизионно интервю руският президент Владимир Путин каза следното:

"Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило". Думите му са в отговор на въпрос как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

По-късно американският президент заяви, че отношенията с Русия може би са на „най-ниското ниво досега“. Тръмп направи този коментар след двучасовата среща в Москва между държавния секретар Рекс Тилърсън и руския президент Владимир Путин. 

„Ние въобще не се разбираме с Русия“, подчерта Тръмп без да отправи директна критика към Путин.

Русия наложи вето на подкрепената от САЩ резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, докато Китай се въздържа от гласуване, отбеляза американският президент.

Той допълни, че „не е бил изненадан“ от позицията на Пекин, намеквайки, че я е договорил със Си (президентът на Китай Си Дзинпин) по време на визитата му в САЩ.

И държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън констатира, че равнището на доверието между двете страни е ниско. След срещата си с Путин вчера в Москва той все пак отбеляза, че ще бъдат създадени работни групи за подобряване на отношенията и за идентифициране на проблемите между САЩ и Русия.
Те ще обсъждат и разногласията по Сирия и начини за прекратяване на 6-годишната гражданска война там.