Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция, заяви президентът Владимир Путин на заключителната си пресконференция в Париж, цитиран от ТАСС и БТА.

На въпрос дали Москва е готова за сформиране на широка антитерористична коалиция, той отговори "Ние винаги сме го искали".

"Но това не може да се постигне, докато някой използва част от терористичните организации за постигането на инцидентни цели", добави Путин.

Сега според него редица страни преследват свои тесни интереси. 

Според руския президент продължава финансовото подхранване на терористите в Сирия.

"Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от ИДИЛ, в индустриални количества се доставя на територията на Турция", заяви Путин.

"И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашият самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пристанищата, откъдето се товари на танкери, каза той.
"Защитата на туркмените е само предлог", изрази увереност Путин.

Все пак той се надява, че широка коалиция за борба с тероризма ще бъде създадена, а местните интереси на някои страни ще отстъпят на втори план "пред глобалната заплаха на терора".

Същевременно руският президент отбеляза, че някои страни, както и преди, не са готови за това, и че трагично потвърждение за това е станала атаката на турските ВВС срещу руския Су-24.

Руско-турските отношения и тероризмът

Путин призна, че много съжалява за загубата на високото ниво на руско-турските отношения, но изтъкна, че проблемите в диалога с Анкара са се появили отдавна.

"Мисля, че на всички ни е жал, и на мен лично ми е много жал, защото самият аз лично съм направил много за изграждането на тези отношения в течение на дълъг период от време, но има проблеми, които възникнаха още много отдавна и които се опитвахме да решим в диалог с турските ни партньори", заяви Путин.

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва.

"Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", посочи Путин като като пример за проблеми в отношенията с Турция, и подчерта, че Москва е молила Анкара да "сложи край на тази практика".

"Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовия режим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", казал Путин. По думите му тези проблеми са назрели отдавна и Москва многократно ги е поставяла "и на равнище на спецслужбите по т.нар. партньорски канали, и на равнище на външните министерства, и на най-високо политическо равнище ".

"За съжаление, не видяхме партньорска реакция на нашата загриженост", констатира той.

Срещите на Путин

Президентът смята, че двамата с американския президент Бара Обама имат общо разбиране за по-нататъшното политическо уреждане в Сирия.

"Общо взето, според мен, има разбиране накъде трячбва да се върви. Ако говорим за необходимостта от политическо уреждане, то трябва да се работи над нова конституция, нови избори и контрола над резултатите от тях", заяви Путин.

Той добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия - "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на Еврокомисията, с премиера на Израел.

"Общо взето ми се струва, че ние разсъждаваме на една вълна и се ръководим от позицията, че сирийският проблем може да се реши само с политически мерки. Сега търсим платформа, на основата на която може да продължим напред. Надявам се, че нашите министри на външните работи на бъдещата среща във Виена ще успеят да намерят повече допирни точки. Има всички предпоставки за това", каза той.

"Що се отнася до темата за сваления руски самолет, то разбира се, тя звучеше практически във всичките ми двустранни срещи, аз давах съответните пояснения, разказвах какво се е случило. Всички колеги слушаха внимателно и болшинството във всеки случай споделят тезата, че не е имало никаква необходимост да се нанася удар по незащитения руски бомбардировач, който не е заплашвал Турция", каза Путин.

Той отбеляза, че е чул обясненията на турската страна, че не президентът е взел решението за свалянето, а други лица.

"За нас това общо взето няма голямо значение. В резултат на тази престъпна акция загинаха двама наши военнослужащи. Защо турците са го направили, трябва да питате тях. Това е огромна грешка", обобщи Путин.

Закъснението за снимката в Париж

Президентът обясни закъснението си за конференцията.

"Това, че не съм присъствал на фотографирането и на някакви ритуални неща - това, повтарям, е въпрос от чисто технически характер, свързан с работния график и с необходимостта с колегите да обсъдим докрай, в подробности, всичко, което трябваше да кажем днес на заседанието, заради което пристигнах тук, и на двустранните срещи", заяви той пред журналистите в края на визитата си.

Путин пристигна в Париж малко по-късно от останалите лидери, като пропусна церемонията на общата снимка и минутата мълчание в памет на жертвите на терора. Това даде повод за предположения, че е постъпил така, за да избегне среща с президента на Турция.

Ердоган: Моята оставка и тази на Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от международната терористична организация "Ислямска държава", съобщи ТАСС.

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемия Путин - той ще остане ли?", заяви Ердоган пред медиите в Париж в отговор на твърденията на руския президент, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол.

Той подчерта, че Анкара не очаква прекъсване на отношенията с Москва.

"Ние не сме племенни държави. Ще действаме търпеливо. Ще видим какво ще предприемат те и тогава ще действаме и ние", добави турският президент. Той припомни, че тялото на загиналия руски пилот Олег Пешков е било доставено в Турция благодарение на усилията на турски власти.