Руският държавен глава оцени високо отбелязваните тези дни празници, посветени на покръстването на Русия и на 1000-годишнината от кончината на великия княз Владимир, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Говорейки на приема по случай тези събития, Путин отбеляза, че великият княз Владимир, покръстил Русия, с делата си е "дал на народа си вяра и духовна опора", а това "няма цена".

Според него тези събития с хилядолетна давност са станали "ключов поврат в историята на държавата и културата".

Този празник днес отбелязват представители на всички традиционни религии в Русия, тъй като "нашата велика държава винаги се е градила на многонационална и многоконфесионална основа", подчерта Путин.

Днес можем да осъзнаем "особения мащаб на личността на великия княз и цялата значимост на неговата дейност". "Князът бе предопределен да стане велик държавник", каза Путин.

Според президента прозорливостта на княз Владимир и неговата дейност "станаха извор за създаването на Русия като уникална държава, която той градеше на основата на любовта към отечеството и на стремежа към единното начало, способно да обедини народа на Русия, да обедини разпокъсаните земи. Той прекрати междуособиците и съкруши външния враг".

Княз Владимир "положи началото на възникването на единната руска нация и фактически прокара пътя към изграждането на силна централизирана руска държава", посочи Путин.

Според него тези духовни корени и до днес подхранват братските славянски народи на Русия, Украйна и Беларус. Путин подчерта, че в Русия се отнасят с уважение към обичаите на всички народи, към всички религии.

На приема говори и руският патриарх Кирил. Отбелязвайки огромното значение на покръстването на Русия и на ролята на великия княз Владимир, патриархът каза, че с този исторически акт християнските ценности са залегнали в основата на културата на Русия.

"Стана ясно кое е добро и кое е лошо, кое е допустимо, а кое - не. Княз Владимир доказа, че божията правда стои по-високо от човешката слава и богатство", подчерта той.

Тържествата в чест на княз Владимир са организирани в момент, когато руските власти активно насърчават патриотизма, обръщайки се към героичното минало на Русия и нейните християнски корени, отбелязва Франс прес.