Днес Русия отбелязва Деня на знанието и началото на новата учебна година.

Президентът Владимир Путин взе участие в открит урок в град Ярославъл на форум „Проектория“ за професионална ориентация под мотото "Русия - устремена в бъдещето.

На урока присъстваха повече от 500 ученици от горните класове на учебните заведения от цялата страна, ориентирани към развитието на инженерната, научно-техническата и хуманитарната област.

Благодарение на интернет откритият урок беше проследен от над един милион души.

Путин демонстрира познания във всички области - от Космос до безпилотни самолети и медицина. Отговоря на няколко въпроса и общува с ученици от всички краища на Русия.

Според него изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, а на целия свят.

"Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, то е бъдещето на цялото човечество, има огромни възможности и заплахи, които трудно могат да се предскажат днес", каза Путин. Той допълни, че "този, който стане лидер в тази сфера, ще бъде владетел на света".

Президентът увери, че ако Русия е лидер в областта на изкуствения интелект, "тя също ще споделя тези технологии със света, докато днес споделяме ядрените технологии". "Но за да не останем в края на линията, е необходимо да се работи по този въпрос още днес", каза държавният глава на учениците и студентите.

Общоруският форум за професионално ориентиране се провежда в периода 1-4 септември. В него ще участват над 500 ученици от горните класове на учебните заведения от цялата страна, ориентирани към развитието на инженерната, научно-техническата и хуманитарната област.

В събитието са включени и представители на едни от най-успешните руски компании като "Алмаз-Антей", Росатом, "Р-Фарм", "Ростелеком", Mail.Ru Group, РЖД, "Роснано", Роскосмос, "Россвязь", "Россети" и други.

А днес в Северна Осетия отбелязват трагичната годишнина от терора в училището в Беслан, където след заложническа драма и нападение на чеченски сепаратиси загинаха повече от 380 души, по-голяма част от тях деца.