В интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане до живот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите не означавало, че той ще взема такова решение, предаде БТА.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение", посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира.

"Решенията на РФ по ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия", заяви руският президент. На въпрос дали са били пресметнати последиците от присъединяването на Крим към РФ и дали всичко това ще завърши добре, Путин отговори: "Да. Това е стратегическо решение. И смятам, че така ще бъде." "Просто ние сме по-силни от всички, защото сме прави", допълни той и подчерта, че никога не е взимал волунтаристични решения.

Руският президент изрази увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата. "Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират", предупреди той.

Руският президент заяви, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса.

"Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред", подчерта той.

Путин каза, че се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия.

"Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството й се променя", допълни той и даде за пример случая с първия руски президент Борис Елцин.

"Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг", каза руският президент.

Путин подчерта, че въпреки всичко Русия няма намерение да драматизира ситуацията, да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса.

В събота руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че чрез санкциите иска да смени системата в Русия.


АНКЕТА: Възможна ли е ''цветна революция'' в Русия?