Той заяви това в отговор на въпрос по време на предаването "Пряка линия" на донякъде неочакван въпрос, зададен от 6-годишната Албина. Момиченцето поиска да узнае от руския президент дали Обама би го спасил, ако той се дави.

Путин с усмивка призна, че много не би искал да преживява нещастен случай. След това обаче отбеляза сериозно, че в международната политика има място за лични отношения. "Не мога да кажа, че имаме лични отношения с президента на САЩ. Но той е порядъчен човек, мъжествен, смятам, че той би (ме спасил, ако се давя)", заяви руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Вижте снимки от изявлението на Путин >>>

След това Путин посочи, че смята мнозинството западни лидери за "порядъчни и интересни хора". На въпрос на журналисти след пряката линия, държавният глава не каза с кого от своите западни колеги би отишъл на разузнавателна мисия.

"Те се занимават с други видове дейност, и за да получат сами някаква информация, на тях не им е необходимо да ходят на разузнавателна мисия, имат си разузнавателни служби", отбеляза Путин.

При това той подчерта, че западните лидери "обикновено са много порядъчни, интересни хора, с които не просто е интересно да говориш, да общуваш, това е много полезно, и обикновено са много надеждни партньори". "Но те са обременени от определени задължения и са членове на военно-политически блокове, и са принудени да действат в рамките на вътрешноблокова дисциплина", поясни Путин.

"По същество тези страни доброволно са се отказали от част от суверенитета си; такъв е бил техният избор, така е станало исторически, но в личен план това са порядъчни хора", допълни той.

Путин се надява, че по време на италианското председателство на Европейския съюз, което започва от 1 юни, "отношенията между Русия и Европа ще получат нов импулс". "Ние с Италия не просто имаме добри отношения. В европейски мащаб Италия е един от най-важните ни търговско-икономически партньори, наш традиционен партньор в Европа. В Италия се получи общонационален консенсус по повод отношенията с Русия. У нас също, ние много ценим нашите отношения с Италия", отбеляза Путин.

Той припомни, че бившият премиер Силвио Берлускони е бил инициатор на създаването на Съвета Русия-НАТО.

Вижте повече за разговора на Путин с руснаците в тв ефир >>>