В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, уточниха от правителството, след като преди дни я оттгелиха заради спорните твърдения, че Русия е заплаха за националната сигурност.

Източници на bTV обясниха, че стратегията на военния министър Велизар Шаламанов и екипа му е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация. Формулировката за "хибридната война" е запазена.

В документа е запазен и ангажиментът за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 г. и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната.

Във „Визия 2020“ се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО, обясниха днес лаконично от МС.
Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

На базата на тази визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014-а г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-тото Народно събрание, а "експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите".

Първият вариант на проектодокумента на военното министерство бе оттеглен от кабинета. В него Русия бе определена като заплаха за националната сигурност, пишеше и че България е в информационна война с Русия. Визията бе критикувана от премиера Георги Близнашки, но президентът Росен Плевнелиев я подкрепи с думите, че е съобразена с позицията на НАТО. 
Близнашки отрече да има конфликт между него и Плевнелиев.

В петък военният министър заяви, че определени действия на Русия крият риск за националната ни сигурност.

Кръстосан огън: Заплаха ли е Русия за България?

Анкета: Заплаха ли е Русия?