Британският премиер каза още, че Великобритания ще продължи да оказва помощ на страни, които са жертва на агресия.

"Великобритания ще остане безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа", заяви Мей в реч в Лондон, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Всестранното ново икономическо партньорство, което искаме, ще подсили общия ни ангажимент към отворените икономики и свободните общества пред лицето на тези, които искат да ги подкопаят", каза британският премиер.

Тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки.

Мей обвини Русия в намеса в избори и извършване на хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и германския парламент, а също така обвини руските държавни медии, че разпространяват фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения с цел подкопаване на западните институции.

Премиерът изтъкна, че британското правителство работи за реформиране на НАТО, така че алиансът да е в по-добра позиция да противодейства на руската враждебност, и засилва военната и икономическата подкрепа за Украйна.

"Ще предприемем необходимите мерки, за да противодействаме на руската дейност", заяви Мей.

Тя същевременно каза, че иска по-добри отношения с Русия, ако Москва работи за насърчаване на мира.

"Русия може да избере този различен път и се надявам, че един ден ще го направи", заяви Мей.

"Но докато Русия не направи това, ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който зависят те", каза тя.

Мей определи Русия като главната страна, която се опитва да подкопае международната система от правила и обвини руския президент Владимир Путин, че "се стреми да превърне информацията в оръжие", посочват ТАСС и Асошиейтед прес.

Британският премиер обаче каза, че не иска връщане към Студената война или "състояние на вечно противопоставяне".

"В това време, когато трябва да сме бдителни, ние също така искаме взаимодействие и именно затова в близките месеци външният министър (на Великобритания Борис Джонсън) ще посети Москва", каза Тереза Мей.