"Над 90 процента от ударите, които видяхме, не бяха насочени към свързани с"Ислямска държава" и Ал Кайда терористи. Те (въздушните удари) в значителна степен са насочени срещу опозиционните групи, които искат по-добро бъдеще за Сирия и не искат да виждат режима (на президента на Сирия Башар) Асад на власт", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от агенция ТАСС, на която се позова БТА.
.
Кърби отново повтори, че според САЩ Русия прави "грешка". "Защото те не само задълбочават религиозното напрежение в Сирия, но те вероятно задълбочават религиозното напрежение в самата Русия. Те се подлагат на голям риск", коментира говорителят на Държавния департамент.

На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че има основания да смята, че ударите на американските ВВС и на други държави в Сирия не винаги се нанасят срещу терористични цели.

"Американските и други военновъздушни сили извършват удари вече от година, но ние имаме основания да предполагаме, че те далеч невинаги, и по-точно, много често нанасят удари не по терористични мишени", заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

Той каза това в коментар на изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър за руските атаки в Сирия.
Шефът на Пентагона за пореден път заяви, че руските въздушно-космически сили продължават да нанасят удари по цели, които не са на "Ислямска държава".
"Длъжни сме да кажем, че... това не е така. Ние удряме само по терористите", каза в отговор Конашенков.

US ВВС отклоняват полети

Най-малко един американски военен самолет е трябвало да промени маршрута си над Сирия, за да избегне опасно близко приближаване до руски военни самолети, съобщи министерството на отбраната на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис не даде повече подробности, включително колко пъти е имало такива случаи. Той подчерта интереса на американската страна от по-нататъшни разговори с руската страна с цел избягване на инциденти и непреднамерени конфликти във въздушното пространство на Сирия. Разговори вече се проведоха на 1 октомври.

Русия координира с Израел

Русия проведе в сряда военни разговори на високо равнище с Израел във връзка с нейната кампания в Сирия и отправи призив и към други държави за координация на действията там, в това число към САЩ и Турция, предаде Ройтерс.
Представители на Русия и на Израел са обсъдили как могат да избегнат случайни сблъсъци в Сирия.

"Русия няма да предприеме каквото и да било действие, което ще застраши израелската национална сигурност", заяви в интервю за израелско радио Алексей Дробинин, съветник в руското посолство.

А ИД използва иприт

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) е изстреляла снаряди с горчичен газ (иприт) срещу кюрдските милиции пешмерга по време на сражения в Северен Ирак през август, съобщи правителството на Иракски Кюрдистан в изявление.

Кръвни тестове, направени на 35 кюрдски бойци, изложени на атаката на ИД югозападно от столицата на кюрдския полуавтономен регион в Ирак, Ербил, са показали наличие на иприт.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?