Вангелия Пандева Гущерова, известна като Баба Ванга, е родена на 31 януари 1911 година в Струмица, Македония.

Електронното издание на "Правда" изтъква "учудващо точните й пророчества" по-специално в политическата област, пише БТА.
Тя предсказала началото на Втората световна война и "предупредила България да не участва", но "политиците не я послушали, присъединили се към Хитлер и се озовали в лагера на победените", пише "Правда".
Сбъднаха се и други предсказания на Ванга - за смъртта на Хитлер и на Сталин, за гибелта на Людмила Живкова, починала в крайна сметка от последици от автомобилна катастрофа (това е една от версиите, която не е потвърдена - бел. ред.), също и нейни предвиждания, свързани с предстоящите демократични промени в България, напомня изданието.

"Ванга успяваше да отгатне политически събития в цял свят. Тя предсказа например нахлуването на съветски войски в Чехословакия, гибелта на президента на САЩ Джон Кенеди, убийствата на индийските премиери Индира и Раджив Ганди, свалянето на никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса", посочва изданието.
Не се сбъдна обаче предсказанието й за нахлуване на съветски войски в Чили, добавя "Правда".

При все това "колеги" на Ванга установили, че 68 на сто от нейните пророчества са станали реалност. Значи има висок шанс да се сбъдне и предсказанието й, че Русия ще стане главна свръхдържава, а България ще се върне в сферата на руските интереси, твърди "Правда".

По случай 100-годишнината от рождението на българската ясновидка руските телевизии и вестници са подготвили предавания и материали. Телевизия „Россия” ще покаже документалния филм „Великите пророчици. Ванга и Матрона”, а на „Первый канал” ще бъде излъчена програмата „Ванга. Видим и невидим свят”, съобщава ИТАР-ТАСС, цитиран от "Фокус".

Във филма на „Первый канал” своите спомени за Ванга ще сподели бившият кореспондент на ТАСС в България Андрей Смирнов, който не един път се е срещал с най-известната българка.
Към Ванга за помощ са се обръщали не само обикновени хора, но и десетки знаменитости от Русия. Например, тя е посъветвала писателя Леонид Леонов да не се отказва от работата си по романа „Пирамида”. На поета Евгений Евтушенко е казала да пише, но повече да вниква в темите.
За срещите си с Ванга си спомнят още актьорът Вячеслав Тихонов, живописецът Святослав Рьорих, академик Наталия Бехтерьова, поетът Сергей Михалков и др.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск" и атентатите от 11 септември, припомня КРОСС.

В къщата-музей "Ванга" в Петрич ще има маслосвет по случай 100-годишнината, съобщи за "Фокус" Сотир Иванов, и.д. директор на Историческия музей в Петрич. Маслосветът ще бъде отслужен от отец Ангел Кочев.
„Това е един религиозен ритуал, едно тайнство, което тя е правела и ние повтаряме това нещо, каза още Иванов.
По думите му пророчицата е обичала на рождения си ден да организира маслосвет и за това и днес се спазва тази традиция.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пусна в употреба пощенска марка по повод 100 години (1911-1996) от рождението на Ванга. Тиражът на пощенската марка е 10 000 броя, а номиналната стойност 0,65 лв. Художник е Иван Богданов.

* Тайнството Елеосвещение (Маслосвет) е предназначено за тежко болните. В него болният се помазва с осветен зехтин (елей) и се извършва молитва към Бога за излекуване на болести на тялото и душата.