Това обяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, съобщи информационният сайт Зиаре, позовавайки се на "Уолстрийт джърнъл".

Генерал Валерий Герасимов посочи, че системите за противоракетна отбрана (ПРО), разположени в Полша и Румъния, са заплаха за Русия и тя е готова да отговори на тази заплаха.

"Неядрените сили, където са разположени елементи на противоракетния щит, се превърнаха в обект на приоритетен отговор", заяви началникът на въоръжените сили на Русия, имайки предвид Румъния и Полша.

Коментарът му беше направен на конференция в Москва по въпросите на отбраната, където редица руски лидери отправиха предупреждения за заплахата от страна на САЩ и НАТО.

На същото събитие руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ученията на НАТО в Източна Европа са насочени срещу Русия.

"Страните от НАТО се опитват да заемат геополитическо пространство, като изграждат военен потенциал в Източна Европа и се доближават до границите на Русия. Географската концентрация на ученията им - само в източния фланг на алианса и арктическия регион - показва антируската им ориентация", посочи Шойгу.

Той отбеляза, че Русия продължава да е обезпокоена от американската противоракетна система, разположена в Европа, включително в Румъния, защото тя е "заплаха спрямо стратегическата стабилност".

Преди дни говорителят на руското външно министерство обяви, че румънското ръководство превръща страната в опорен плацдарм на САЩ и НАТО в близост до границите на Русия.

Американският ескандрен миноносец "Джейсън Дънам" се е включи във военни учения в рамките на операция "Атлантическа решителност" в България и Румъния.

Военното командване на САЩ и НАТО проведе операцията за укрепване на сигурността на страните-членки на алианса с оглед на положението около Украйна.