"Не знам дали самата България се радва (на членството в НАТО). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток", каза вчера руският президент по време на среща с представители на етнически сдружения в Ялта, Крим.
 
Мрежовото издание 1tv цитира Иван Аажер, представлявал българската общност на полуострова. Той посочи, че вярва в силата на народната дипломация и че контактите на неговите земляци с историческата им родина са важно звено в диалога между Русия и съседна България, съобщава електронният вестник, поддържан от руската телевизия "Първи канал", предаде БТА.

Руската федерация ще продължи да работи по ред направления с властите в България. Това са най-вече енергийни проекти от рода на "Южен поток", отбелязва "Аргументи и факти".

Путин добави, че осъществяването на проекта е било изгодно за българската икономика, но държавното ръководство се е отказало от него, се казва в материала.

През декември м.г. руският лидер заяви, че "страната ни не може да продължи реализирането на проекта "Южен поток". Наложи се да се откажем от газопровода, по-специално защото Москва не получи от България разрешение за строежа", напомня "Комсомолская правда".

На 1 декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток", който трябваше да струва 15,5 млрд. евро и да транспортира 67 млрд. куб метра газ годишно. Проектът "умря" по вина на чиновниците от Брюксел, заяви през юли руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за словенското радио и телевизия.

Независимо от непоследователната политика на българските власти спрямо "Южен поток", Русия няма намерение да се отказва от съвместни енергийни проекти, изтъква в информацията си интернет изданието "Вести".