Указът е публикуван на сайта на правителството.

Ако информация за загубите бъде предадена на чужда страна, наказанието е до четири години затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Причината, поради която загубите не трябва да са публични, е Донбас, източния украински регион, където проруските сепаратисти се сражават от повече от година със силите на Киев", смята военният експерт Павел Фелгенауер.

Киев и Западът обвиняват Русия, че оказва военна помощ на сепаратистите в Източна Украйна и че е изпратила редовна войска.
Ройтерс съобщи днес, че Русия е разположила войници и тежко въоръжение край границата с Украйна.

Москва отрича категорично и признава само наличието на "доброволци".

Преди дни обаче Министерство на отбраната на Русия официално призна за задържането в Украйна на двама руснаци, но заяви, че те са бивши военни.

Според Фелгенауер декретът цели да сплаши или да прати в затвора онези, които искат да разкрият информация за предполагаемите загуби на руската армия в Украйна.

"Никога не съм виждал правна дефиниция на концепцията за специална операция. Това означава, че всичко може да бъде определено като такава", подчертава експертът.

Руски и международни медии, както и противници на Кремъл, съобщиха няколко пъти за тайни погребения на руски военни, загинали в Русия.

Няколко интервюта с бивши войници и техни семейства бяха публикувани в медиите, а информация за присъствието им в Украйна беше събрана чрез социалните мрежи.