Руската армия трупа войски и стотици единици тежки оръжия, включително мобилни ракетни установки за залпов огън, танкове и артилерия, край границата с Украйна. Това съобщи репортер на Ройтерс, който е на мястото на временната база, съобщи БТА.

Номерата и опознавателните знаци на много от бойните машини на Кузминския полигон за учебни стрелби са заличени, а много от военните също са без идентификационни елементи по униформите си. По външен вид те приличат на някои от войниците, сражаващи се в Източна Украйна, за които Киев и западните съюзници твърдят, че са замаскирани руски военни части.

Полигонът се намира на около 50 км от границата и това раздвижване е сред най-явните доказателства за планираното струпване на руска военна сила в региона, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня изявление на върховния натовски главнокомандващ в Европа генерал Филип Брийдлав, според когото сепаратистите се възползват от споразумението за прекратяване на огъня, влязло в сила през февруари, за да се превъоръжат и да се подготвят за нова офанзива. Той обаче не посочи конкретни факти.

Москва отрече твърденията

Русия отрича,
че нейните въоръжени сили участват във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Руското министерство на отбраната посочи, че не може да коментира струпването на военен потенциал в района. Според няколко войници, цитирани от Ройтерс, те са изпратени там за най-обичайни военни учения.

На въпрос на агенцията дали струпването на голямо количество необозначени оръжия и войски край границата говори за предстоящо руско нахлуване в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че самата формулировка "подготовка за нахлуване" е неуместна.

Според него, предислоцирането на военни части по територията на страната е от компетенцията на военното министерство и само то може даде информация за това, съобщи БНР. Така Песков отговори на упреците на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ча Русия използва военните учения за да прикрие прехвърлянето на войски в Украйна.

Коментирайки съобщенията на някой средства за масова информация, че Русия е доставила в Украйна мобилни крематориуми за да прикрие смъртта на нейните военни в Донбас, Дмитрий Песков посочи, че това са неадекватни и недостоверни твърдения.