Запитан дали България ще подкрепи новите санкции срещу Русия, Росен Плевнелиев коментира в Пловдив, че Европа трябва да бъде единна в този исторически момент, предаде БТА.
Според него това, което се случва в Украйна "няма аналог в модерната история".

"Виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокацията си срещу териториалната цялост на европейска държава, каквато е Украйна. Аз не бих нарекъл хората в Донбас и Донецк опълченци - това са сепаратисти, хора, които използват, със съжаление бих казал, и терористични методи срещу едно мирно население", коментира още държавният глава.

Той допълни "затова трябва да си даваме сметка, че Европа днес има нужда от силен глас, от ясна позиция, Европа трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна".

Малко след това лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като недопустимо изказването на президента, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според Сидеров изявлението на Плевнелиев показвало, че той е "несамостоятелна фигура, не разсъждава и не действа като нормален и достоен държавен глава".

По думите на лидера на "Атака" в момент, когато дори международните разследващи органи не са допуснати до мястото на инцидента с малайзийския самолет, поведението на Плевнелиев било "инфантилно и недопустимо".

Преди две седмици от "Атака" се обявиха за "Южен поток" и вдигнаха плакати "Братска победа" при посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България.

Сидеров смята, че отговорът на президента за състава на служебния кабинет се бавел, защото очевидно не бил получил "инструкции от американското, израелското и турското посолство".
Плевнелиев заяви днес, че е рано да се оповестяват имена на премиер и министри, той уточни само, че ще бъдат демократи и проевропейци.