В съвременния свят думата "екстремизъм" е използвана като геополитически инструмент и за ново прокарване на сфери на влияние, виждаме до какви трагични последици доведе вълната от така наречени цветни революции, каза още Путин.

Той говори на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация в намек за бунтове в бивши съветски републики, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.
 
"За нас това е урок и предупреждение. Трябва да направим всичко необходимо, за да не случи никога нещо подобно в Русия", призова той.

Путин увери, че противодействането на екстремизма в страната му не може да се определи по никакъв начин като борба с инакомислието. Необходимо е да бъде правено разграничение между тези две понятия, добави той.

Президентът подчерта, че Русия е "свободна, демократична страна и нейните граждани могат да имат свое мнение, да го изказват и да бъдат в опозиция".

Той осъди атентата в синагога в Ерусалим, при който двама палестинци убиха петима израелци, преди да бъдат застреляни от полицията.

На заседанието Съветът за сигурност одобри проект на Стратегия за противодействане на екстремизма, съобщи секретарят на консултативния орган Николай Патрушев. Предстои документът да бъде утвърден от президента. Предвидено е правителството да подготви до юни догодина план за изпълнение на стратегията на практика.

Меркел: В Европа не може да има сигурност без Русия

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви в Полша, че сигурността в Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия, предаде Франс прес.

"Затова санкциите не са самоцел. Държим да водим диалог с Русия", добави тя.

Меркел каза това в Кшижова, в Югоизточна Полша, на 25-ата годишнина от историческото сдобряване между Германия и Полша, в разгара на най-тежката криза в отношенията между Запада и Москва след Студената война, посочва АФП.

Меркел напомни, че териториалната цялост на Украйна бе нарушена и увери поляците, притеснени от събитията на изток от границата им, че солидарността на НАТО е еднаква с всички страни членки и че Германия ще приложи този принцип в случай на нужда.

Тя отново призна отговорността на германците за ужасите на Втората световна война и не избягна трънливия за Полша и Германия проблем - за германците, прогонени през 1945 г. от териториите, окупирани от Полша. Прогонването им бе незаконно, но обяснимо след престъпленията на нацистка Германия, добави канцлерката.