Възможно е Русия да нападне Финландия или балтийските страни, каза той в разпространено интервю за "Радио Франс ентернасионал", цитирано от Франс прес и БТА.

"Путин иска да стигне толкова далеч, колкото му бъде позволено. Той иска цяла Европа", заяви Порошенко в разговор на английски с репортери на радиостанцията и няколко европейски вестника. 
"С анексията на Крим и агресията в Източна Украйна Путин разби системата на международната сигурност", каза той.

Крим бе анексиран от Москва през март 2014 г., след като полуостровът бе окупиран от руски войски и там се състоя оспорван референдум, незаконен според Киев и Запада, напомня АФП.

Украинският президент продължи: "Възможна ли е агресия срещу Финландия? Да. И Финландия добре го осъзнава. Възможна ли е агресия срещу балтийските държави? Разбира се. Възможна ли е агресия в черноморското пространство? Да".

"Затова, щом говорим за украинците, които се бият в източните региони от страната ми, не става дума само за борба за единството и независимостта на Украйна: ние се бием за демокрацията, за свободата, за сигурността на целия европейски континент", увери Порошенко.

Над 6500 са жертвите от конфликта в Източна Украйна, където армията на Киев се бие срещу проруските сепаратисти.
"Това е истинска агресия срещу страната ми; в момента, в който разговаряме, 9000 руски войници, въоръжени с модерни руски оръжия, окупират територията ми", заяви президентът Порошенко и заклейми това "грубо нарушение на международното право".

На 15 февруари в сепаратисткия регион бе установено ново примирие, но кръвопролитни сблъсъци продължават там почти всеки ден.