Това съобщи министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА.

Проверката е по нареждане на руския президент Владимир Путин - върховен главнокомандващ въоръжените сили.

В пълна бойна готовност
се поставят войските в Южния, част от силите и средствата на Централния и Западния военни окръзи, на Северния флот, главното командване на Въздушнокосмическите сили и командването на Въздушнодесантните войски, каза Шойгу на съвещание с ръководния състав.

Той разпореди проверката да продължи до 31 август.

Според него така ще се оцени готовността на Южния окръг в много кратки срокове да разгърне самодостатъчни групировки "за локализиране на кризисни ситуации".

Южният военен окръг на Русия вече активно се готви за стратегическите маневри "Кавказ-2016" през септември, припомни той.

"Състояха се комплексни командно-щабни тренировки. Органите за военно управление, съединенията и подразделенията за бойно, специално и материално-техническо осигуряване проведоха упражнения по предварително развръщане на система за всестранно осигуряване на войските", заяви оше Сергей Шойгу.

Миналата седмица Русия успешно изстреля балистична ракета от мобилната установка "Искандер-М" при учения в Далечния изток.

В същото време Владимир Путин отиде в Крим на фона на новото напрежение с Украйна, която беше обвинена в опит за диверсия.