На въпроса колко руски военни има в Източна Украйна, помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси отговори в комисията по външните работи на Камарата на представителите: "Бих казала, че те са хиляди и хиляди", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От декември Русия е прехвърлила стотици единици военна техника, включително танкове и други бронирани машини, както и тежка артилерия. Руската армия има своя собствена командна структура в Източна Украйна с всички офицерски чинове", добави Нюланд.

Тя отказа да коментира по-подробно числеността на руските войски в Източна Украйна с аргумента, че изслушването й пред комисията за външни работи на Камарата на представителите не протича при закрити врата и не е класифицирано като поверително.

"Както каза президентът (Барак Обама) неотдавна, те (руснаците) финансират войната, подхранват я, командват я и я контролират", обвини Нюланд, която ръководи отдела на Държавния департамент за Европа.

Президентът Барак Обама все още не е взел решение по въпроса за изпращане на оръжия за Украйна, за да се защитава тя от атаките на сепаратистите в източната част на страната, активно подкрепяни от Русия, продължи Нюланд, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя добави, че президентът получава препоръки и съвети от редица правителствени агенции по въпроса, но още не взел решение.

АП отбелязва, че конгресната комисия засилва натиска върху Обама да изпрати оръжия в Украйна.

Много европейски правителства обаче са против изпращане на каквато и да е американска военна подкрепа за украинското правителство, опасявайки се, че това само ще налее масло в огъня на войната, който пряко да въвлече и Русия.

Нюланд съобщи, че тази седмица американски екип ще обсъжда в Европа възможно затягане на санкциите срещу Русия, ако мирното споразумение от Минск не се спазва.

Москва: Нюланд предизвиква недоумение

Руското министерство на външните работи отхвърли американските обвинения за присъствието на „хиляди руски войници в Украйна“, като отново заяви, че Русия по никакви начин не участва в украинския конфликт, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Обявените от Вашингтон данни „предизвикват недоумение и дезориентират международната общност“, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, като подчерта, че тези твърдения нямат никакво основание.