В обръщение до украинския народ, изпратено до ИТАР-ТАСС, сваленият държавен глава пише, че това, което се случва във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер, съобщиха БТА и "Фокус".

Янукович подчертава, че както и по-рано, се счита за законен държавен глава, избран на основата на свободното волеизявление на украинските граждани.

"Не мога да остана безучастен към трагичните събития в моята родина. Смятам, че подписаното споразумение за преодоляване на кризата в Украйна не е изпълнено. Екстремизмът остава по улиците на много градове. По мой адрес и по адрес на мои съратници звучат заплахи за саморазправа", заявява сваленият президент.

Той допълва, че е принуден да помоли руските власти да осигурят личната му защита "от действията на екстремисти". Молбата му е удовлетворена, съобщи РИА Новости.

Вижте снимки>>

По думите на Янукович, решенията, които се взимат във Върховната Рада в отсъствието на много членове на парламентарната група на Партията на регионите и други фракции, са незаконни.

"Сега става ясно, че народът в Югоизточна Украйна и в Крим не приема безвластието и пълния произвол. Като действащ президент аз не съм позволявал на въоръжените сили на Украйна да се намесват във вътрешнополитически събития. Заповядвам това и сега. Ако някой даде подобна заповед на въоръжените сили и силовите структури, такива заповеди ще бъдат незаконни и престъпни", допълва Виктор Янукович в декларацията си.

Виктор Янукович избяга от Киев в събота. Той бе обявен за международно издирване заради масовите убийства при протестите в украинската столица. Руското електронно издание РосБизнесКонсалтинг съобщи, че Янукович се намира в санаториума "Барвиха" край Москва. Изданието се позовава на високопоставен руски източник.

Киев: Москва да зачита границите

Руският шарже д'афер в Украйна Андрей Воробьов пък бе извикан в украинското МВнР, където му бе връчена нота за неотложно провеждане на двустранни консултации, както и нота с молба военните подразделения от руския Черноморски флот да се въздържат от придвижване извън месторазположението си.

По-рано руското военно министерство съобщи, че изтребители са поставени в бойна готовност по западната граница, а временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди Москва да не предприема военна агресия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой е президент на Украйна?