Путин увери, че руската военна индустрия е напълно способна да произведе всичко необходимо за страната в реч на среща в резиденцията му близо до Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия ще се съсредоточи върху "ускоряването на усилията за замяна на военния внос с местна продукция на възможно най-широка основа", заяви Путин, цитиран от Интерфакс.

Възможно е още утре ЕС да реши да наложи нови санкции на Москва заради ролята й в украинската криза, включително със забрана на нови продажби на оръжие и сродни технологии.

"Целта е да се защитим от рисковете за анулиране на договори от чуждестранните ни партньори, включително по политически причини", посочи руският президент.

Русия е един от главните износители на оръжие в света, но и вносител на военни материали и технологии.

Един от най-големите й договори в последно време е закупуването на два бойни кораба "Мистрал" от Франция за 1,2 милиард евро.

Двата хеликоптероносача трябва да бъдат доставени в близките месеци въпреки новите санкции.

Европейците и САЩ втвърдиха позицията си към Москва след като в средата на юли малайзийски пътнически самолет се разби в Източна Украйна, която е обхваната от проруски бунт, отбелязва Франс прес.