Този призив се съдържа в приета днес резолюция за Украйна, обект на която са и отношенията Европейски съюз - Русия, предаде БНР.

В документа евродепутатите призовават страните-членки да спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор, включително и за газопровода „Южен поток”.

През април вече беше гласувана резолюция, с която беше призовано да се спре изграждането му.

Въпреки това, на 15 септември “Газпром“ внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport, която строи “Южен поток".

Позицията на Европейския парламент за още санкции срещу руската страна включва и препоръка Евросъюзът да разглежда междусистемните връзки и съоръженията за съхранение или обратно подаване на газ като стратегически активи, и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Според друг текст от резолюцията трябва да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, както и на международната платежна система SWIFT.

Споразумението за асоцииране и свободна търговия между Европейския съюз и Украйна „не може и няма да се промени“ въпреки руския натиск, пише още в документа, с който евродепутатите приканват за бърза ратификация от страните-членки.

Европарламентът настоява още да бъдат отпуснати повече средства за селските стопани, засегнати от руските търговски ограничения, както и да се разширят защитните мерки за европейската селскостопанска продукция.

Европейските депутати приветстваха признаците на надежда в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изразиха притеснения за действителните намерения на Русия в контекста на необявената "хибридна война", допълва БТА.

Евродепутатите приветстваха и новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като "важен принос към намаляване на напрежението".

Те обаче изразиха опасения, че прекратяването на огъня в Източна Украйна "може да се окаже просто възможност за руските войски да се прегрупират, преди да продължат своята офанзива".

Освен това Европарламентът приветства решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите Мистрал за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки като оръжия и граждански/военни материали с "двойна употреба", които не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Призив: Свобода за естонски полицай

Евродепутатите осъдиха отвличането на служителя на естонското контраразузнаване и призоваха Русия "незабавно да го освободи и да позволи безопасното му завръщане", след като го е задържала на руско-естонската граница, но на територията на Естония.

Още в края на миналата седмица обаче руската Федерална служба за сигурност съобщи, че естонският полицай Естон Кохвер е бил задържан на руска територия и е разследван за шпионаж. Срещу него са повдигнати обвинения в шпионаж, по които може да получи до 20 години затвор.

Днес и българският външен министър Даниел Митов заяви:

"Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември от руските служби за сигурност естонски полицейски служител. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право. Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на г-н Кохвер".