Това Русия прави в нарушение на споразуменията за прекратяване на огъня, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
 
"Това е най-голямото количество руско противовъздушно оборудване в Източна Украйна от август", каза в комюнике говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

В ученията се използват руски безпилотни летателни машини, което е сигурен признак, че Русия е замесена, смята Харф.

"След като поддържаше относително постоянно присъствие по границата, Русия сега изпраща допълнителни военни части там", каза Харф и допълни, че това е най-голямото руско военно присъствие на границата от октомври 2014 г.

На 20 април американски и украински войници започнаха съвместни учения край западноукраинския град Лвов. Целта на ученията е да се укрепи способността на Украйна да се защитава от набезите на проруските сепаратисти в източната част на страната, предадоха световните агенции.

Украинският президент Петро Порошенко определи командно-щабното учение "Безстрашен страж-2015" като символ на новия етап от сътрудничеството между двете страни.

300 десантчици от 173-а бригада на армията на САЩ обучават украински войници в организация на отбраната и за военни действия.

Учението предизвика гневни реакции от страна на Русия, която го смята за потенциална причина за дестабилизация.