Това съобщи снощи външното министерство в Стокхолм, цитирано от Ройтерс и БТА.
Не се съобщава кога са изгонени двамата дипломати от съответните столици.

Представителят на пресслужбата на външното министерство на скандинавската страна Юхан Тегел заяви, че изгонването "ще се отрази на отношенията" между Швеция и Русия. Според него руските действия не са в съответствие с Виенската дипломатическа конвенция, но отказа подробности по случая.

Швеция рязко критикува руските действия в Украйна и засилената военна активност на руски кораби и самолети в района на Балтийско море, която доведе до покачване на напрежението там, отбелязва Ройтерс.

От руското външно министерство засега няма никакъв коментар по случая.

Междувременно в Донбас

Контактната група по Украйна в Минск е постигнато споразумение за посещение на експерти на обектите на водоснабдяването в Донецка и Луганска области и за графика за разминирането на железопътните линии в Донбас, съобщава Газета. ру, цитирана от "Фокус".

По думите на представителя на ОССЕ Мартин Сайдик от безпроблемната работа на обектите на водоснабдяването в Донбас са заинтересовани всички страни в украинския конфликт, понеже тези обекти обезпечават водоснабдяването и от двете страни на разграничителната линия.