Маневрите са във връзка с концентрацията на голямо количество украински войски край руската граница и с началото на активната фаза на операцията на украинските сили и екстремисти срещу мирни граждани в югоизтока на Украйна.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че Москва е принудена да реагира.

В маневрите ще се включат батальонни и тактически групи войски от Южния и Западния военен окръг на Руската федерация, заяви военният министър. Ще бъдат извършени и "полети по отработване на действия в близост до държавната граница".

"В силовата операция срещу мирни граждани в Югоизточна Украйна действа групировка украински войски с численост над 11 хиляди души, всички въоръжени с автоматично оръжие", каза още Шойгу, цитиран от РИА Новости.

По думите му срещу въпросните мирни граждани действат подразделения на Националната гвардия, "батальони екстремисти" от "Десния сектор", а е започнало и създаването на батальона "Донбас".

Шойгу заяви, че по руската граница действат "мотоманеврени групи, предназначени за извършването на диверсионна дейност", а от страна на въоръжените сили в операцията участва 17-а танкова и 24-а механизирана бригада, предислоцирани на изток от Западна Украйна.

Според министъра, т.нар. сили за самоотбрана в южните и източните райони на Украйна наброяват малко повече от 2000 човека, въоръжени с около 100 единици автоматично оръжие и няколко десетки ловни пушки.

"Силите явно са неравни", заключи военният министър на Русия.

Изявлението на Шойгу идва часове, след като руският президент Владимир Путин каза, че наказателната операция в Източна Украйна ще има последствия за ръководителите й и ще се отрази на отношенията между Москва и Киев.

По информация на украинското Министерство на отбраната до петима проруски сепаратисти са убити, а един украински войник е ранен при операцията на украинските власти за връщане контрола над източния град Славянск.

Представител на ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република пък съобщи, че в областта е обявена мобилизация на привържениците на федерализация на Украйна заради военната операция на украинските власти в Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"В Славянск започна общовойскова операция. Това значи само едно - гражданска война", каза той, цитиран от местни медии.