По думите на Лавров публични личности на Запад открито твърдят, че е необходимо да се наложат такива санкции на Русия, които да разрушат икономиката и да засилят народните протести, съобщиха БНР и БТА.

Според него целта на този подход е не само да принуди Русия да промени своята политика, но и да се стигне до смяна на системата.

Той смята, че санкциите са навредили не само на Русия, но и на страните, които са ги въвели, а да се говори за някаква изолация на Русия изобщо не е сериозно.

Тези действия, смята Лавров, разрушават системата на международните икономически отношения и самите принципи, на които те се изграждат.

Руският първи дипломат обвини западните страни, че като са подкрепили екстремистите в Украйна, са пренебрегнали собствените си демократични принципи.

Същевременно Сергей Лавров заяви, че никой в Русия няма намерение да се отказва от сътрудничеството с Европа, но предупреди, че бизнес отношенията никога няма да бъдат както преди.

"Никой не иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заяви Лавров по време на заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната.

 Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

"Ние искаме равноправно сътрудничество", добави той. Лавров изрази увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия.

Преди дни Съветът на ЕС по външни работи реши да се разшири списъка със санкции срещу сепаратистите в Украйна.