Изказването на Лавров бе направено по време на ежегодната среща между студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА и "Фокус".

"Военна намеса няма да има, ние искаме мирно регулиране на тази тежка криза, тази трагедия. Всичко, което ние правим, е насочено към това да се прилагат именно политически способи”, категоричен бе външният министър на Русия.

По думите му Вашингтон и Брюксел са длъжни да изискат от Киев да прекрати използването на тежко въоръжение срещу мирното население. В същото време обаче Лавров каза, че искането опълченците в Източна Украйна да
сложат оръжие е нереалистично.

Вчера Брюксел даде ултиматум на Москва до една седмица да промени политиката си спрямо Украйна, в противен случай ЕС ще наложи нови санкции на Русия. Пред европейските лидери украинският президент Петро Порошенко сподели, че се опасява от "пълномащабна война" с Русия.

Лавров призова за връщане към прагматичното сътрудничество на Русия със САЩ и ЕС "въз основа на равноправие и взаимно уважение". Според него обаче това изисква "отказ от абсолютно безперспективната политика на ултиматуми, заплахи и санкции", отбелязват АФП и ИТАР-ТАСС.

"Русия разчита да води диалог със Запада, а не да чува "безразборни обвинения във всички смъртни грехове. Всякакви нови санкции от страна на ЕС и САЩ ще принудят Русия да защити своята икономика, своите граждани и своя бизнес", изтъкна руският външен министър.

Днес предстои контактна група Русия- ЕС- Киев в Минск, след което ще се реши каква е ситуацията към момента.

Москва разчита въпросът за "незабавно примирие без предварителни условия" да бъде "на първо място" сред дискусионните теми в Минск. Очаква се да присъства един или повече представители на проруските сепаратисти.

Путин апелира за здрав разум

Руският президент Владимир Путин апелира днес към "здравия разум" на европейците, които заплашиха Москва с нови санкции тази седмица заради предполагаемата й намеса в украинската криза, предаде Франс прес.

"Надявам се, че здравият разум ще вземе надмощие, ще възтържествува и ние ще работим в нормален модерен режим. И че тия взаимни ужилвания няма да вкарат в разноски нито нас, нито нашите партньори", заяви държавният глава, цитиран от ИТАР-ТАСС.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Сергей Лавров срещу Джон Маккейн