Ние не сме заинтересовани от съсипването на държавата. Това, което се случва в Украйна, което Международния комитет на Червения кръст окачестви като „вътрешен въоръжен конфликт” , ни заставя да се ръководим от тези подходи, които са определени от международното право – прекратяване на огъня и начало на преговори“, заяви Лавров, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Руският първи дипломат каза, че Русия не може да не уважи волята на украинския народ.

Но този народ трябва действително да получи възможността не в условията на война, а в условията на мир да види до колко е възможно да бъдат постигнати споразумения.

Ние бихме искали руснаците в Украйна, заедно с украинците, заедно с унгарците, заедно с румънците да живеят така, както са свикнали, да бъдат уважавани и техните права да бъдат обезпечени”, допълни Лавров.

За Русия не е проблем нейните съюзници да се придържат към различно от руското мнение

"За разлика от НАТО, където всяка демонстрация на инакомислие се наказва", заяви руският външен министър.

Лавров сподели, че Русия има много съюзници – това са и членовете на Организацията за колективна сигурност, и партньорите по евразийските интеграционни проекти и ШОС, и БРИКС.

"И когато ни казват, че ето, вашите съюзници не винаги гласуват в унисон с Русия, ние не правим трагедия от това. За разлика от НАТО, където всяка крачка в страни се наказва”, заяви Лавров.

Жалко, че в Минск бяха установени изкуствени срокове

Сергей Лавров изрази съжаление, че на срещата в Минск са били установени изкуствени срокове в процесите за разрешаване на спорните въпроси между Украйна и страните от Митническия съюз.

Споразумяха се, че започналите преди време консултации трябва да се засилят. А тези проблеми няма да могат да бъдат изнесени на ниво държавни глави до 12 септември тази година”, каза той.