Такива са примерно действия срещу протестите в социалните мрежи и "формирането на революционно-романтичен стереотип в обществото", пише в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Компетенцията на научния съвет включва "научно-методологическа оценка и прогнози за вътрешни и външни заплахи, влияещи върху социално-икономическото развитие на Руската федерация, гарантиране на националната сигурност", посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Кремъл потвърди, че Съветът за сигурност разработва "мерки за защита на суверенитета на страната".

Според Андрей Манойло, член на научния съвет и професор в Московския университет, работил преди в тайните служби, Съветът за сигурност "безусловно" ще получи конфиденциални препоръки.

Той констатира, че има нарастващ риск от държавен преврат в Русия, организиран отвън: "на фона на западните санкции и влошаването на икономическата ситуация убийството на Борис Немцов в навечерието на масова проява можеше да предизвика образуване на управляема агресивна политическа тълпа".

Манойло смята, че властите в Русия трябва да вземат комплексни мерки: "тайните служби да прекратят мрежовите форми на протестна дейност" и да се възпрепятства "формирането на революционно-романтичен стереотип в обществото".

Освен Съвета за сигурност на Русия, "цветните революции" ангажират и вниманието на Организацията на договора за колективна сигурност - доминирания от Москва военнополитически блок в постсъветското пространство.

В доклад на организацията от 2014 г. се казва, че "опасността от "цветни революции" излиза на преден план сред нетрадиционните предизвикателства, заплахи и рискове за сигурността на държавите от ОДКС".

За отстраняването им блокът препоръчва на властите "да разработят механизми за защита на информационното пространство на ОДКС" и "да блокират разпространението на негативна информация, съдействаща а ескалация на напрежението в страната - потенциална жертва на "цветна революция".

В доклада се изтъква, че идеите на "цветните революции" се разпространяват главно чрез интернет.

"След оценка на ролята и значението на социалните мрежи за формиране на масови нагласи, за екзалтиране и организиране на масите, имаме основания да твърдим, че: първо, социалните мрежи са когнитивна технология, второ - организационно оръжие, и трето - бизнес продукт", заявяват авторите на документа.

Провокация

Руското министерство на външните работи определи като провокация идването на латвийския евродепутат Сандра Калниете в страната за погребението на убития опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС.

"Латвийската страна "бе предупредена предварително за това", подчерта говорителят на ведомството Александър Лукашевич.

Той допълни, че "при това положение "пристигането на въпросното лице трудно може да се определи по друг начин освен като преследващо провокативни цели".
Калниете пристигна със самолет в Москва, но не бе пусната да влезе в Русия. Тя беше принудена да прекара нощта на московското летище Шереметиево и да се прибере у дома.

Руските власти не позволиха и на председателя на полския Сенат Богдан Борусевич да присъства на погребението.