След анализ на данните от последното успешно изпитание на ракетата РС-26 „Рубеж” през миналата седмица, военните съобщиха, че още догодина тя може да бъде приета на въоръжение в състава на стратегическите сили на Русия, съобщи БНР.

Ракетата е с мобилно базиране и в перспектива трябва да замени комплексите „Топол М” и „Ярс”. Подвижната пускова установка на новата ракета е значително по-маневрена и тежи 80 тона за разлика от предшествениците, които са над 120 тона.

Според военните експерти, „РС-26” спада към средния тип междуконтинентални балистични ракети с обсег на действие от 2000 до над 6000 км. Конкретните технически характеристики се пазят в тайна.

Нейната висока скорост в началната фаза на полета и възможностите за маневриране я правят трудно уязвима за системите за противоракетна отбрана. Смята се, че ракетата с лекота може да преодолява американската система за противоракетна отбрана.

Според началника на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руските Въоръжени сили генерал-полковник Владимир Зарудницкий, ракетният комплекс „Рубеж” значително ще разшири потенциала на стратегическите ядрени сили на Русия за решаване на задачите за стратегическо възпиране.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от подобни учения тази година.

Току-що завършилото учение обхвана огромен район от Арктика до Черно море с участието на 80 000 войници, около 100 бойни кораба и над 220 самолета.