Путин каза това пред дискусионния форум "Валдай" в отговор на въпрос на чуждестранен експерт:

"Можете ли да си представите, че това ще се случи по желанието на нашите партньори в Европа? Аз съвсем не си представям това", заяви той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Путин добави, че се надява следващата седмица да бъде сключено споразумението с Украйна за доставки на руски природен газ.

Европейският съюз, който е наложил санкции на Русия заради намесата й в Украйна, изразява безпокойство от факта, че доставките на руски газ за Европа през украинска територия може да бъдат прекратени през тази зима.

Затова съюзът желае да разнообрази доставките на природен газ, припомня Ройтерс.

На форума в южния град Сочи президентът на Русия каза, че ако Европа премине на американски шистов газ, това ще бъде самоубийствено за икономиката на ЕС, допълни ТАСС.

Той поясни, че това би било "пряк път към намаляване на конкурентоспособността", защото руският газ и петрол по тръбопроводи е по-евтин.

"Не знам каква колония трябва да бъде Европа, за де се реши на това. Но мисля, че здравият разум ще възтържествува и до това няма да се стигне. Същото се отнася и за Азия", заяви руският президент.

По-рано Владимир Путин заяви пред дискусионния форум "Валдай", че като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от своята политика.

Путин увери съгражданите си, че правителството на Русия ще продължи да изпълнява социалните си ангажименти независимо от динамиката в цената на петрола.

По думите му властите ще продължат да следят за равнището на безработицата, която сега е минимална.

Същевременно Русия ще се стреми да намалява неефективните си разходи, ако е необходимо, каза той.

По думите му занапред Русия ще акцентира преди всичко върху привличането на инвестиции и най-вече частни.