Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската Асошиейтед прес, рейтингът на Путин е 81%, предаде БТА. Анкетата е била проведена между 22 ноември и 7 декември, т.е. след началото на главоломното падане на курса на рублата в началото на седмицата.

Проучване, осъществено в същия период от центъра "Левада", най-авторитетния независим руски социологически институт, измери рейтинга на Путин на 74 процента.

Над 60 процента от анкетираните жители на столицата Москва признават, че икономическото им положение се е влошило. Тази негативна констатация обаче споделят по-малко от половината от участвалите в допитването хора от провинцията.

Освен това повечето руснаци смятат своя президент не за причината, а за решението на тежките проблеми, пред които е изправена страната, отбелязва АП. Въпреки че Русия стана по-авторитарна държава при управлението на Путин, подкрепата за него изглежда истинска. Много анализатори обаче коментират, че високият рейтинг на руския президент няма особено значение, предвид контрола на Кремъл върху информацията.

Междувременно днес Путин даде юбилейна, десета, пресконференция, която е безпрецедентна, имайки предвид финансово-икономическите проблеми, които влязоха не само в руския, но и в международния дневен ред.

Считам, че Централната банка взима адекватни мерки в ситуацията, заяви руският държавен глава.

Руската централна банка обяви вчера серия от мерки в подкрепа на стабилността на финансовата система след историческия срив на рублата. 

Какво още каза Путин на пресконференцията >>


Премиерът Дмитрий Медведев заяви също вчера, че Русия има необходимите парични ресурси, за да овладее финансовата криза.

Същевременно руските потребители напълниха магазините, купувайки трескаво най-различни по-скъпи и дълготрайни стоки в опит да избегнат вдигането на цените.