Капитан Владислав Волошин нарече твърденията на Москва лъжа. Холандското разследване заключи, че самолетът „Боинг 777“ на "Полет МН17" на малайзийските авиолинии с 298 души на борда е свален с руски зенитно-ракетен комплекс „Бук“, предаде Би Би Си, цитирани от БНР.

Никой не оцеля при падането на машината на 17 юли 2014 г. в район на бойни действия между силите на Киев и проруските сепаратисти.

Според съобщения в украинските медии Волошин се застрелял в дома си в град Николаев (Миколаив) край Черно море.

Украйна го смяташе за герой. Той имал 33 бойни мисии с щурмовака Су-25 срещу сепаратистите в Източна Украйна. Волошин (29 г.) в последните няколко месеца ръководел летището на Николаев.

Членове на семейството му заявили пред украински медии, че се чувствал депресиран. Те били в апартамента му, когато то се застрелял в неделя. Веднага била извикана линейка, но той починал в болница.

Една от руските версии твърдеше, че Волошин е свалил боинга над Донбас. Тя цитираше показания на бившият механик от украинските ВВС Евгений Агапов. Той работел на летището, откъдето пилотът излетят и кацнал в деня на свалянето на малайзийския боинг. Волошин казал на колеги, че стрелял по самолет, който се озовал не на точното място и в правилното време.

Според друга руска версия пътническият самолет бил свален от украински ракетен комплекс „Бук“, а не от такъв, който е бил в ръцете на проруските сепаратисти.

Парче от ракета ”Бук” е открито при отломките на полет МН17 >> >> >>