Този план бе изложен в публикация на американския вестник "Ню Йорк таймс" вчера, а Москва го нарече абсурден, съобщава БТА.

Според вестника депутатът от украинската Радикална партия Андрий Артьоменко изпратил предложението до приближени сътрудници на Тръмп. Той предвиждал руските сили да се изтеглят от Източна Украйна, а украинците да решат с референдум дали полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., да бъде даден на лизинг на Русия за срок от между 50 и 100 г.

Запитан за публикацията в "Ню Йорк таймс", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на редовен брифинг в Москва днес, че Кремъл досега не е чувал за плана на Артьоменко и го окачестви като абсурден.

"Няма за какво да се говори. Как може Русия да наема на лизинг територия от самата себе си?", попита той риторично.

Според Песков единственият начин за решаване на украинската криза са споразуменията от Минск. Москва отрича нейни войски да се намират в Източна Украйна.

Невъзможно е да арендуваме нещо от самите себе си, каза и руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, на пресконференция в Москва днес.

Според него подобни планове имат за цел "да отвлекат вниманието от пълната неспособност на администрацията на (украинския президент) Петро Порошенко да изпълни своите задължения по Минските споразумения, а освен това и да отклони вниманието от неспособността на нашите френски и германски колеги по някакъв начин да повлияят на Порошенко и да го заставят да удържи на думата си".

Личният юридически консултант на Тръмп Майкъл Коен, цитиран от вестник "Вашингтон пост", опроверга твърденията, че е предал в Белия дом на бившия вече съветник на президента по националната сигурност Майкъл Флин такъв план за нормализация на отношенията между Русия и Украйна, който освен това включвал и отмяна на антируските санкции.

Коен признава пред "Вашингтон пост", че наистина се е срещал с автора на плана - украинския депутат Андрий Артьоменко, който му е предал запечатан плик с предложенията си.

Юрисконсултът на Тръмп обаче опровергава твърдението в "Ню Йорк таймс", че е занесъл писмото в Белия дом и го е предал на Флин. Коен твърди, че казал на Артьоменко, че той може да изпрати писмото в Белия дом по пощата.

В същото време днес Кремъл заяви, че решението му да признае паспортите и други документи, издавани от сепаратистките власти в Източна Украйна, е взето по хуманитарни съображения, след като Киев блокира бунтовническите райони.

Издаденият в края на миналата седмица указ на руския президент Владимир Путин предизвика остри критики от страна на Украйна, която го определи като нарушение на Минските договорености.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението е взето по хуманитарни съображения, за да помогне на изпитващите затруднения жители на сепаратистките райони, които са подложени на блокада от Киев.

ЕС дава 18 млн. евро за населението в Източна Украйна

ЕС обяви, че ще предостави допълнително 18 милиона евро за подпомагане на населението в Източна Украйна. Това съобщи днес европейският комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис, който е на посещение в Украйна, предаде ТАСС.

"Всички нуждаещи се граждани - и от двете страни на разграничителната линия - следва да получат помощ. Новият пакет ще позволи (на нашите) хуманитарни партньори в Източна Украйна в оперативен порядък да задоволят нуждите от медицинска помощ, убежище, вода, санитарно обслужване", каза Стилианидис в изявление, публикувано на сайта на Европейската комисия.

Той изтъкна, че е крайно належащо всички засегнати от конфликта уязвими лица да получат помощ по бърз, безопасен и безпристрастен начин.