В телевизионно обръщение Порошенко заяви, че отменя планирана визита в Турция заради бързото влошаване на ситуацията в страна му, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Взех решение да анулирам работното си посещение в Турция заради бързото влошаване на ситуацията в Донецка област, по-специално в Амросиевка и Старобешево заради нахлуването на руски военни", каза Порошенко.

Той трябваше днес да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Същевременно в акаунта си в Туитър Съветът за сигурност и отбрана на Украйна обяви, че руски войски са поели контрола върху стратегическия граничен град Новоазовск, който се намира на 100 км от бастиона на проруските сепаратисти Донецк.

"Вчера руски военни са поели контрола върху Новоазовск", се посочва в съобщението. Градът е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница. Според Съвета за сигурност и отбрана на Украйна няколко от околните села също са под контрола на руски военни.

В съобщението се казва още, че украинските сили са се изтеглили от Новоазовск, за да спасят живота си, а Киев сега увеличава силите си в пристанищния град Мариупол, предаде Ройтерс.

Бронирана колона и войници е забелязал репортер на Ройтерс близо до руско селище на около три километра от украинската граница. Според него колоната от два бронетранспортьора, шест военни камиона и един военен багер, не носи военни обозначителни знаци.

Руският посланик в ОССЕ Андрей Келин обаче увери, че няма никакво руско военно участие в Украйна и Русия не доставя там никаква военна техника. Той отрече твърденията за навлизане в Украйна на колони с военна бронирана техника от Русия.

Само едно подразделение от 10 руски войници е преминало без да иска границата преди два дни”, заяви дипломатът във връзка с десантчиците, които бяха задържани.

От НАТО обаче обявиха, че по тяхна информация над 1000 военни действат в Украйна.

От Донецката народна република (ДНР) също опровергаха изявлението на  Порошенко, че "е имало вкарване на руски войски в Украйна".

"Руски войски на територията на Новорусия няма, освен ако Порошенко има пред вид някакви други територии на Украйна", заяви представител на щаба през агенция РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Новорусия включва Донецка и Луганска области.

Представителят напомни думите на премиерът на самопровъзгласилата се ДНР Александър Захарченко, че "в Киев и на Запад повтарят приказките за руски нахлуване, за да обяснят някак си масовите поражения на украинските войски" в боевете с "опълчението".

Според премиера само на скептиците трябва да се обяснява как "армията на ДНР се е превърнала от разпосъсани полупартизански отряди в мощна военна организация, способна не само да се противопостави, но и да побеждава украинската армия на бойното поле".

По-рано днес опълченците в Донецк признаха, че заедно с тях се бият хиляди руски доброволци, сред които и военни, които в отпуската си са там, вместо да ходят на плаж.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк призова западните партньори на Киев да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с действията на Русия в Източна Украйна. За същото настоя и Литва.

По думите на Яценюк „Русия е увеличила значително военното си присъствие в Украйна”.
Той призова също САЩ, ЕС и Г-7 да замразят руските активи, докато руските сили не се изтеглят от територията на Украйна.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по спешност  заради кризата в Украйна.

Европейският съюз пък изрази крайно безпокойство от съобщенията за навлизане на руски войски в Украйна.

"Ние сме извънредно обезпокоени от последното развитие на събитията", заяви Мая Кочианчич, говорителка на постоянния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън.