Решението на ПАСЕ беше прието със 148 гласа "за" при 64 "против". Санкциите срещу 18-те членове на руската делегация бяха наложени през април м.г. вследствие на анексирането на Крим от Москва, припомня АФП, цитирана от БТА.
В текста се посочва, че Асамблеята отново ще обсъди този въпрос на следващата си сесия в Страсбург от 20 до 24 април.

Руската делегация в ПАСЕ се оттегля от организацията до края на годината

"Ние информирахме нашите колеги, ръководството на ПАСЕ, ръководствата на политическите групи, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 г.,", заяви председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков.
 
"Ние напускаме ПАСЕ до края на годината, поздравяваме Асамблеята за приемането, по мое мнение, на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог /.../ Отсъствието на руската делегация превръща дебатите в организацията в напразно упражнение", заяви пред журналисти руският депутат.
 
Той отбеляза също, че решението на ПАСЕ поставя на дневен ред въпроса за излизането на Русия от Съвета на Европа.

"Искам да подчертая, че досега в Русия не допускаха възможността за излизане от Съвета на Европа, но решението на ПАСЕ поставя тази възможност в дневния ред", заяви Пушков.
Той добави, че въпросът за участието на Русия в СЕ ще се разгледа в края на тази година в зависимост от политическата ситуация по това време.

В резолюцията си парламентаристите, представляващи 47-те страни членки на СЕ, призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските ВВС, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия.
 
Савченко, която символично беше избрана за депутат в Украйна през октомври, официално е част от 12-членната делегация на страната си в ПАСЕ, съобщи АФП.
 
По време на вчерашните дебати депутатите от ПАСЕ се разделиха между привърженици на твърдата линия към Москва и тези, които призовават за диалог, отбелязва агенцията.
 
Окончателно приетата позиция - продължаване на санкциите срещу руската делегация, но само до април, вместо до юни както беше първоначално предложено - представлява компромис между тези два лагера.

ПАСЕ се отказа да обявява ДНР и ЛНР за терористични организации

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отклони поправката в проекта за резолюцията за пълномощията на руската делегация в асамблеята, според които самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република се признават за терористични организации, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Поправката беше внесена от представителя на украинската делегация в ПАСЕ Ирина Геращенко.