Руският държавен глава разкритикува остро Запада на десетата си годишна пресконференция, на която присъстват над 1200 руски и чуждестранни журналисти.

По думите му, разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена, а позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж.

"Системата за ПРО край нашите граници не е ли стена? Никой не се спря. В това е най-главният проблем на днешните международни отношения: нашите партньори не се спряха, те решиха, че са победители, че вече са империя, а всички останали са васали, които трябва да бъдат притискани. В това е проблемът: не спряха да издигат стени, въпреки всички наши опити и жестове да работим заедно без никакви разделителни линии в Европа и в света като цяло", коментира Путин.

Той изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Руската федерация по кризисни ситуации трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност.

Владимир Путин призова за разрешаване на украинската криза възможно най-скоро с политически средства, но предупреди Киев, че ако иска мир, трябва да уважава всички свои региони.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми към намиране на изход от кризата. В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блокада на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция, и предупреди, че това е вредно.

По думите му, в Украйна не би избухнала гражданска война, ако западните лидери навреме са подтикнали хората, отговорни за преврата в страната към спазване на реда.

"Истината в ситуацията с украинския конфликт е на страната на Русия, а не на Запада. „Аз смятам, че ние сме прави в украинската криза. Вече съм казвал, че нашите западни партньори не са прави”, каза Путин.

Държавният глава добави, че Русия все повече ще отстоява националните си интереси, без да напада никого, като в същото време ще се стреми към равноправни отношения със Запада.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там, но руският президент избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес.

Вместо това той започна да говори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Владимир Путин обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Оставете мечо на спокойствие в гората

Русия все по-твърдо и по-твърдо защитава своите национални интереси, но никого не напада, каза още руският президент.

"Именно това поражда недоволството на нашите западни, преди всичко американски, партньори, а не се дължи на това, че в сферата на сигурността ние предприемаме някакви действия, които провокират напрежение", отбеляза той.

Путин продължи в образен стил, използвайки традиционния руски символ - мечката в тайгата.

"Понякога си мисля, че може би най-после ще оставят мечо на спокойствие да си похапва ягодки и медец в гората. Но не, не го оставят на мира. Винаги се опитват за го вържат с верига, да му изтръгнат и зъбите, и ноктите. В днешното разбиране това са (руските) сили за ядрено възпиране", посочи президентът, разкривайки смисъла на метафората си.

Той напомни, че нерядко на Запад звучат твърдения, че Сибир "несправедливо принадлежи" на Русия.

"Да отхапят Тексас от Мексико е справедливо, а това, което ние правим на собствената си земя, е несправедливо. И след като изтръгнат зъбите и ноктите на мечката, тя повече няма да им е необходима. Ще я превърнат в чучело", възмути се Владимир Путин.

Държавният глава обърна внимание,че Русия не е нахлула в никоя друга страна и има само две военни бази в чужбина, докато САЩ имат такива бази по цял свят.

"И вие искате да кажете, че ние водим агресивна политика? Има ли тук здрав смисъл или не? Ние ли придвижваме своите въоръжени сили към границите на САЩ или на други държави? Кой приближава към нас базите и военната инфраструктура на НАТО? Нас слуша ли ни някой, води ли диалог с нас? Не, никакъв изобщо. В отговор винаги чуваме едно и също: не е ваша работа, всяка страна има право да избира свой начин да гарантира сигурността си. Добре. Но тогава и ние ще правим същото, защо на нас да ни е забранено?" Така разпалено Путин отговори с контравъпроси на питане на кореспондента ни Би Би Си.

Държавният глава коментира и икономическата ситуация в страната, като каза, че Централната банка е взела адекватни мерки след историческия срив на рублата, а Русия ще излезе от кризата до 1-2 г. Той изрази надежда, че тенденцията на понижение на курсовете на чуждите валути и укрепването на рублата ще се запази.

В същото време страните от ЕС одобриха налагането на нови, по-сурови ограничения върху европейските инвестиции в Крим, свързани с руския добив на петрол и газ в Черно море.

Какво още каза Путин за руската икономика четете тук