В ученията, които ще продължат до 10 април, участват над 2000 войници от подразделения за ПВО и 500 вида въоръжение, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

Според съобщението маневрите преминават на територията на Южния и Севернокавказкия федерален окръг, както и в руските бази в Армения, отцепилите се от Грузия Абхазия и Южна Осетия, и откъснатия през миналата година от Украйна Кримски полуостров, пише БТА.

Тези военни учения ще бъдат възприети на Запад като проява на сила по време, когато заради украинската криза Русия и Западът са в период на най-обтегнати отношения от времето на Студената война, отбелязва Ройтерс.

Украйна и западните правителства обвиняват Русия, че подпомага с оръжие и жива сила сепаратистите в Източна Украйна, което Москва отрича.

Междувременно говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич определи влизането на кораби на НАТО в Черно море вчера като повод за безпокойство и провокация, предаде ТАСС.

"Бих нарекъл това много тревожен сигнал и провокационна схема, която не допринася за стабилността и увереността в това, че мирният процес в Украйна ще се ускори", подчерта Лукашевич.

Той отбеляза, че "всяко военно присъствие близо до регионален конфликт - това винаги е много опасна маневра".

Кораби на НАТО от Втора постоянна военноморска група (SNMG2) пристигнаха вчера в Черно море, за да извършват операции и учения с кораби от българския, румънския и турския военноморски флот.

Учението ще включва симулации по противовъздушна отбрана и учения за борба с подводници, както и симулации на атаки с малки плавателни съдове и базисни маневри.

Водена от контраадмирал Брад Уилямсън Втора постоянна военноморска група е съставена в момента от американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт", италианската фрегата "Ализео" и румънската фрегата "Кралица Мария".