Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи, затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено, затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС и БТА.

Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията, разузнавателните възможности, за да се преодолее маскировката, която заедно с тайните операции се явява част от хибридните атаки.

При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение.
Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, отбеляза генералният секретар.

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че хибридните заплахи не са свързани с една конкретна страна или район. Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни той.

НАТО и Русия се обвиниха взаимно в провокация във връзка с кризата в Украйна

На заседанието си външните министри от НАТО застанаха твърдо зад Турция, някои от тях се обявиха за подновяване на диалога с Русия, но други
не одобряват връщането към обичайните отношения с Москва.

В края на двудневната си среща 28-те министри от НАТО решиха да поканят Черна гора да се присъедини към Северноатлантическия съюз.