Проектът за създаване на "Черноморска флотилия" на НАТО подкопава регионалната сигурност и стабилност, принуждавайки Русия да предприеме ответни мерки, се посочва в изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирано от ТАСС и БТА.

"Ръководството на НАТО засега не коментира този съмнителен проект", отбелязва говорителят и допълва: 

"Според информации в медиите румънците ще го включат в дневния ред на насрочената за юли среща на върха на алианса във Варшава".

Захарова отбеляза, че заедно с разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана в румънската база Девеселу и други обекти на военната инфраструктура на САЩ и НАТО на територията на Румъния и други страни "това свидетелства за стремеж към нарастване на военната активност в региона в непосредствена близост до границите на Русия".

"Това сериозно подкопава сигурността и стабилността в тази част на континента, принуждавайки Русия да вземе адекватни ответни мерки за обезпечаване на собствената си сигурност", подчерта Захарова.

"Според предложението на Букурещ основата на тази "флотилия" трябва да бъдат кораби на военноморските сили на регионалните членки на алианса (България, Румъния и Турция)", поясни тя.

"Освен това, групата се очаква да бъде подсилена от кораби от други натовски страни, най-вече САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция на ротационен принцип.

Авторите на идеята са поканили в състава на бъдещата група и черноморските "партньори" на алианса - Украйна и Грузия", посочи говорителят на руското външно министерство.

Тя отбеляза, че президентът на Украйна Петро Порошенко при неотдавнашното си посещение в Букурещ е изразил готовността на Киев да се включи в този проект.

На 19 септември 2015 г. във Варшава беше подписано споразумение за създаване на многонационална бригада на Литва, Полша и Украйна. Основната цел на бригадата е участие в международните усилия за насърчаване на мира и задълбочаване на регионалното сътрудничество във военната област.

Ф-22 в Източна Европа

Два американски изтребителя Ф-22 кацнаха за пръв път в Литва като демонстрация на сила и знак на подкрепа за разтревожения от руските военни маневри регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двата изтребителя в продължение на 20 минути правиха въздушни фигури на малка височина над литовската военновъздушна база Шауляй, а след кацането си бяха посрещнати от президентката Далия Грибаускайте.

"Без да посочвам изрично никой съсед, искам да кажа, че никой няма право да си пъха носа тук", каза президентката.

"Това е демонстрация, че САЩ спазват ангажиментите си и са готови да защитят региона ни с всички най-съвременни мерки", добави тя.

Двата изтребителя Ф-22 се приземиха по-рано тази седмица в Румъния, а миналата година изтребители Ф-22 посетиха Полша и Естония.

Ф-22 са най-новите американски изтребители. Почти е невъзможно да бъдат засечени от радари и са толкова усъвършенствани, че Конгресът е забранил на фирмата "Локхийд Мартин" да ги продава на други държави.

Шойгу: Срещу нас действат твърдо

"Против Русия се води твърда и безкомпромисна информационна война - подчерта вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу. - Звучат заявления за заплаха от страна на Москва към европейските държави, за необходимост от военно сдържане на нашата страна."

"Като обосновка на такива действия се тиражира абсурдната теза, че Русия, видите ли, се е доближила до натовския праг. Общо взето всичко е обърнато надолу с главата" - каза Шойгу.

Той напомни, че САЩ и НАТО са започнали да разгръщат военна инфраструктура до руските граници, реализират "противоракетни планове" и увеличават военните си разходи.

"Такива действия ни принуждават да вземем адекватни ответни военни и военно-технически мерки - продължи Шойгу. - При това искам отговорно да заяви - ние сме против надпреварата във въоръжаването".