Приетите на заседанието на Съвета на НАТО решения свидетелстват, че алиансът е преминал от политика на партньорство към политика на сдържане спрямо Русия, заяви по видеомост от Брюксел руският постоянен представител на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от ТАСС и БТА.

"За жалост тази линия, която наблюдаваме вече година и половина, намира подкрепа в сферата на военното изграждане и военното планиране", каза той.

Грушко заяви, че именно така следва да се оценяват всички технически решения, които бяха приети на заседанието на Съвета на НАТО.

Бяха потвърдени плановете за създаване до края на годината на координационни щабни центрове в Полша, Румъния и България.

Бе заявено също така, че НАТО проучва въпроса за създаване на допълнителни щабни центрове, в тази връзка в медиите се споменаваха три страни - Гърция, Унгария и Словакия.

Той също така отбеляза, че на заседанието са били обявени планове на САЩ за разполагане на територията на шест страни на 250 единици тежка артилерия и друга техника. Това е ново състояние на военнополитическата ситуация в Европа.

"Случва се това, за което многократно предупреждавахме: линията, която обяви НАТО като ключов вектор на политиката в областта на сигурността в обозримо бъдеще, се затвърждава с решения най-вече във военната сфера.

Тези решения на свой ред ще породят особено враждебна политика към Русия. И всичко това протича в обстановка на трескава антируска реторика", заяви руският постоянен представител в НАТО.

Наскоро министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър призова Германия и другите съюзници от НАТО да застанат единни срещу руската агресия и другите заплахи за сигурността в региона.

Той обаче подчерта, че никой не се стреми към втора Студена война или нов горещ конфликт с Москва.

"Не се стремим да превърнем Русия във враг. Не се заблуждавайте обаче - ние ще защитаваме съюзниците си, законовия международен ред и положителното бъдеще, което той ни носи. Ще застанем срещу действията на Русия и опитите й да възстанови сфера на влияние от съветско време", каза Картър в речта си в берлинския мозъчен тръст Атлантик Брюке, който набляга на германско-американските отношения.