То е по обвинение, че е прекосила нелегално границата, влизайки от Украйна в Русия, предаде Ройтерс.

Савченко, смятана за национален герой в Украйна, е обвинена в Русия, че е осигурила координатите за минометна атака в Източна Украйна миналата година, при която бяха убити двама руски журналисти.

Според нейните адвокати тя е невинна.

33-годишната украинка бе заловена от проруските бунтовници, докато се сражаваше в доброволчески украински батальон през юни.

Адвокатите твърдят, че Савченко е била предадена от бунтовниците на руските спецслужби на границата, но Русия твърди, че тя е пресякла браздата по собствено желание като бежанка.

Адвокатът на украинката Марк Фейгин писа в Туитър днес, че по време на среща с екипа от свои защитници клиентката му е успяла да предаде написана на ръка бележка, в която съобщава, че е била информирана за започналото разследване срещу нея по новото обвинение. Максималната присъда по него е шест години затвор.

Според украинските власти Савченко е била отвлечена и е политически затворник, а САЩ я смятат за заложник. Тя е в гладна стачка от 13 декември и Фейгин предупреди, че здравето й се влошава.

Вчера Савченко е била транспортирана от един московски затвор в медицинското отделение на друг, известния "Матроска тишина", заради загуба на тегло, казаха адвокатите й.

В началото на седмицата защитник на Савченко съобщи, че жената е обявила гладна стачка и може да умре в ареста.

Преди дни стана ясно, че Петро Порошенко е изпратил писмо до Владимир Путин с искане за освобождаване на украинския военен пилот Надя Савченко, заловена от сепаратисти миналата година.