На това съотвества „член 51 от Устава на ООН, който предвижда самоотбрана и който ние задействахме по време на конфликта в Кавказ през 2008 година“, каза Виталий Чуркин в интервю за една от най-гледаните телевизионни програми в Русия - „Россия 1”, в отговор на въпрос за възможното разполагане на руски миротворски контингент в Украйна.

Той същевременно подчерта, че Москва не се стреми към реализирането на такъв сценарий, а към деескалация на конфликта.

Ако продължи това, което видяхме днес, ако продължи използването на сила срещу протестното движение в източните и южните части на Украйна, ние ще свикаме извънредно заседание на Съвета за сигурност”, заяви Чуркин.

Подразделения на украинската армия влязоха в бойни действия в град Славянск с наричащите себе си опълченци привърженици на федерализацията. В отговор Русия започна военни маневри по границите с Украйна.

Руският дипломат обаче смята, че Съветът за сигурност няма единна позиция и той не очаква каквито и да е сериозни действия за разрешаването на конфликта в Украйна.

В случай на влошаване на ситуацията в Югоизточна Украйна, Русия ще си спомни за разрешението от Съвета на федерацията да използва въоръжените сили на Русия на територията на Украйна, каза още Виталий Чуркин, цитиран от УНИАН и "Фокус".
Той добави, че Москва не желае да се стига до там.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За антитерористичната операция в Източна Украйна