"Техният агресивен маркетинг, който няма нищо общо с руските традиции на храненето, е сравним с военна операция срещу народа ни", заяви Генадий Онишченко, бивш ръководител на Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитиран от РИА-Новости и Франс прес.

Онишченко каза миналото лято, че Coca-Cola и Рepsi са "истински химически оръжия".

Той изрази съжаление, че техните напитки не са в списъка с продуктите, засегнати от ембаргото, което Русия обяви на някои вносни хранителни продукти.

През август миналата година Москва наложи ембарго върху вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ, които пък въведоха редица санкции, обвинявайки Кремъл във военна подкрепа на проруските бунтовници в Източна Украйна. В същото време МcDonald's бе "изправен на позорния стълб" от руските санитарни власти, които направиха стотици проверки в ресторантите на веригата в Русия, обвинявайки компанията в измами и нарушения, припомня Франс прес.

Междувременно бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин влезе в задочен спор с председателя на комисията по международни въпроси в Държавната дума Алексей Пушков, който повдигна въпроса за целесъобразността на работата на МcDonald's и Coca-Cola в Русия, информира ТАСС.

По-рано в Туитър Пушков предложи МcDonald's и Coca-Cola "да подкрепят санкциите на (Барак) Обама" и да избавят руснаците от своята продукция.

"Те ще бъдат верни на принципите, а ние - здрави", отбеляза председателят на парламентарната комисия по международни въпроси.

"Пушков очевидно не знае, че 85% от суровините на МcDonald's се доставят от над 160 руски компании. Coca-Cola закупува в Русия над 75 процента от суровините. Да оставим десетки хиляди руснаци без работа - отлична антикризисна програма", написа Кудрин в Туитър, коментирайки предложението на депутата.

Според него, ако заради политическия натиск на някои депутати високотехнологични компании от САЩ ограничат доставките, то това реално ще удари по руската промишленост.

Преди време руският президент Владимир Путин предложи регионални вериги за хранене с национална кухня, които напълно да конкурират "Макдоналдс". Като пример за добра национална кухня даде осетинските пироги (вид баници), татарските беляши (пирожки с месо), чак-чак (казахстанска домашна юфка с мед), калитките в Карелия и др.