В Киев започна кръстното шествие към манастира Киевско-Печорска лавра по повод празнуването на покръстването на Киевска Рус и 1000 години от кончината на княз Владимир Велики.

По данни на украинското вътрешно министерството в похода участват около 15 000 души, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

В продължение на два дни в Киев протичат мероприятия по отбелязване на Деня на покръстването на Киевска Рус и 1000 години от успението на княз Владимир Велики.

Християнството е прието за държавна религия в древна Русия през 988 г. Тогава според летописите се е състояло масово покръстване на жители на Киев, а след това и на други градове.

Православните църкви се събират в Москва

В Москва за честванията на покръстването на Русия и 1000 години от успението на княз Владимир Велики пристигнаха представители на всичките 15 православни църкви в света, съобщи Московската патриаршия.

Там са пристигнали представители на Българската, Ерусалимската, Константинополската, Антиохийската, Александрийската, Грузинската, Сръбската, Румънската, Албанската, Чешката и Словашка, Полската, Гръцката, Кипърската и Японската православна църква, както и на Православната църква в САЩ.

Руският патриарх Кирил заяви на среща с гостите, че духовните водачи на православните църкви обединяват усилията си в защита на своите преследвани братя в Близкия изток, Украйна и други страни.

"Сегашните тържества отново ни карат да почувстваме в сърцата си, че Православната църква е единна въпреки множеството политически перипетии и конфликти. Ние заедно се опитваме да привлечем вниманието към страданията на нашите братя в Близкия изток, Северна Африка, Косово и Метохия, а вече и в Югоизточна Украйна", заяви патриарх Кирил.

Руският президент Владимир Путин посети Московския епархиален дом и подари на руския патриарх Кирил икона на Богородица от края на 19-и век.

Путин разгледа епархиалния дом, придружен от руския патриарх Кирил, кмета на Москва Сергей Собянин и други официални лица. Той изгледа и видеопрезентация на историята на Московския епархиален дом.

Руският патриарх Кирил подари на президента Путин икона на св. Владимир.