Започнало е разтоварването на хуманитарните помощи, които след това ще бъдат разпределени между жителите от специална комисия, добави представителят на администрацията.

Вижте снимки >>>

Комисията ще определи и групите от населението, които трябва да получават помощи с приоритет. Не е изключено част от помощите да бъдат препратени в Донецката народна република, каза източникът на ИТАР-ТАСС.

Пристигането на камионите беше потвърдено и от репортер на Асошиейтед прес. Франс прес съобщи за пристигането в Луганск на двайсетина камиони, позовавайки се на служител на регионалната администрация, лоялен към правителството в Киев.

По-рано руският президент Владимир Путин е заявил пред германския канцлер Ангела Меркел, че всяко ново забавяне на руския хуманитарен конвой за Украйна би било неприемливо, стана ясно от съобщение на Кремъл, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор, състоял се по инициатива на Меркел, Путин е обяснил, че заради протакането от страна на Киев Москва е решила да придвижи камионите с хуманитарна помощ, които от седмица чакаха на украинската граница.

Яценюк: Руският конвой е подготовка за провокация

Москва не иска да приеме европейския избор на Украйна. Русия е изпратила голям хуманитарен конвой в разкъсваната от война Източна Украйна, за да създаде условия за провокация, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Асошиейтед прес.

Действията на Русия показват, че Русия не може да приеме украинските стъпки за интеграция с Европа, добави украинският премиер, цитиран от Ройтерс.

"Целта не е Донецк или Луганск. Целта е Украйна", заяви Яценюк, коментирайки руската подкрепа на сепаратистите в източната част на страната.

Русия защити в Съвета за сигурност на ООН решението си да изпрати конвой с хуманитарна помощ в Източна Украйна. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви след заседанието на Съвета за сигурност снощи, че то му напомнило за кралството на кривите огледала, понеже някои членове Съвета не се интересували от факта, че в Украйна загиват хора, че там има хуманитарна катастрофа, а се вълнували само от хуманитарния конвой на Русия - от това, че Русия оказва хуманитарна помощ на хората, намиращи се под обстрел.

На заседанието той напомнил, че Русия е получила официално съгласие от украинските власти да изпрати хуманитарна помощ.

"Ние още на 12 август получихме от тях нота със съгласие (за приемането на хуманитарния конвой). Едва след това автоколоната започна да се движи към украинска територия", каза Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чуркин също така обвини западните сили, че е лицемерно да критикуват Русия за изпращането на помощ за цивилното население в Източна Украйна, след като са искали подобни стъпки в Сирия, предаде Ройтерс.