Руският газов гигант "Газпром" съобщи днес, че спира доставките на газ за Украйна след обявеното вчера от Киев прекратяване на закупуването на руски газ след провала на преговорите за цените.

"Украйна не е платила за доставка на газ за юли. След 10 часа сутринта на 1 юли доставките на газ от Газпром за Украйна са спрени. "Газпром" няма да доставя газ на Украйна - каквато и да е цената - без предплата", заявява в комюнике ръководителят на компанията Алексей Милер.

Украйна няма да внася предплата за бъдещите доставки на руски природен газ до съгласуване на условията, включително цената, изтъкна източник от украинското министерство на енергетиката, цитиран от ТАСС и БТА.

Русия обяви отстъпка от цената на газа за Украйна в размер на 40 долара за 1000 кубични метра през третото тримесечие на 2015 година.

Цената на газа за Украйна с отчитане на отстъпката става 247,18 долара за 1000 куб. метра.
Същата цена беше определена и за второто тримесечие.

По-рано държавната компания Укртрансгаз съобщи че днес Украйна е преустановила вноса на газ през Унгария. Говорителят Максим Белявски уточни, че тази сутрин се внася газ само от Словакия.

В Укртрансгаз е постъпила заявка за внос на 13,6 милиона кубични метра газ от Словакия.

Газ от Русия не постъпва, добави той, без да уточнява причини.

Вчера украинската компания Нафтогаз обяви, че от днес прекратява закупуването на газ от руския газов гигант Газпром до съгласуване на условията за доставките.

Преносът на газ през територията на Украйна за европейските клиенти на "Газпром" ще продължава в пълен обем съгласно договорните условия, уточни компанията.

Доставките на руски газ за Европа няма да бъдат застрашени през зимния сезон заради газовия спор между Киев и Москва, възникнал вчера на неуспешните преговори във Виена.
Това заяви пред журналисти европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Сегашните резерви на Украйна могат да бъдат допълнени с внос от други доставчици освен руската компания "Газпром".

Има ясен ангажимент от украинска и руска страна транзитът към Европа да продължи без прекъсване, изтъкна Шефчович.

ЕК: Има ли нужда от нови газопроводи?

Европейският съюз използва днес само 60 процента от мощностите на руската инфраструктура за доставка на газ и трябва внимателно да се пресметне трябват ли нови газопроводи от рода  на Северен поток-2 и Турски поток. Това заяви днес на пресконференция Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.