Срещи с Русия във формат Г-8 няма да се провеждат, докато Москва не се съобразява с основните общи ценности на демокрацията и закона, категорична е германският канцлер.

"Събитията в Украйна са причината, поради която в Елмау ще се срещнем във формат Г-7, а не Г-8", каза Ангела Меркел в реч пред парламента, имайки предвид форума в Бавария следващия месец, който ще се състои без Русия.

Миналата година САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания гласуваха да изключат Руската федерация от Г-8 в отговор на анексирането на Крим.

Меркел обясни още, че разглеждат Г-7 като общност на ценности, а това означава да работят заедно за свободата, демокрацията и върховенството на закона.

"Това означава да се уважават законите на държавите и териториалната цялост на държавите", каза Меркел, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите й действията на Русия в Украйна са несъвместими с това.

Меркел добави, че не може да се мисли за връщане към формат Г-8, докато Русия не действа съгласно тези основни ценности.

В същата реч германският канцлер изключи и възможността Украйна да стане член на ЕС в обозримо бъдеще. По думите й Украйна трябва първо да отговори на всички поставени условия и да се приближи към стандартите на ЕС.

"Програмата "Източно партньорство" с бившите съветски държави (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна - бел.ред.) не е инструмент за разширяване на ЕС. Не бива да създаваме напразни очаквания, които по-късно няма да можем да удовлетворим", заяви Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и БТА.

Тя подчерта, че идеята за "Източното партньорство" не е насочена срещу когото и да било, включително Русия.

Среща на високо ниво ЕС - "Източно партньорство" ще се проведе днес и утре в Рига.

Канцлерът отново припомни, че мисленето "или-или", т.е. че определена страна трябва да избира между ЕС или Русия, не е приемливо.

"Например, ние уважаваме решението на Армения, която има тесни икономически отношения с Русия", каза Меркел, цитирана от ТАСС.

По думите й ЕС е готов да направи по-интензивни отношенията си с Беларус, стига тя да подобри политиката си в областта на човешките права и да разреши проблема с политическите затворници.